Startschot met mondeling ’boem’

De eerste Vissenloop trok zondag een boven verwachting hoog aantal wandelaars. Ruim dertienhonderd mensen liepen de toeristische route door IJmuiden en omgeving voor het goede doel.

Organisator KWF Kankerbestrijding zette vooraf in op duizend deelnemers. Veel mensen schreven zich aan de start nog in voor de afstanden van 5, 10, 15, 20, 25 of 40 kilometer.

Het inschrijfgeld gaat naar de bestrijding van kanker. In totaal werd 29.377 euro opgehaald. ,,Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, maar onderzoek blijft nodig om het sterftecijfer nog verder terug te dringen’’, aldus voorzitter Fred van Dam van de Velsense afdeling van KWF Kankerbestrijding.

Trappelen

Officieel konden de lopers van de langste afstand vanaf zeven uur ’s ochtends van start, maar enkele deelnemers stonden volgens Van Dam om half zeven al te trappelen om te beginnen. Hun route ging onder meer door het havengebied langs de Kop van de Haven, langs Theeschenkerij Velserbeek, boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid en restaurant La Maranda bij IJmuiderslag. De meeste deelnemers kozen met vijftien en twintig kilometer als populairste afstanden voor een wat kleiner rondje door de streek.

De Vissenloop is de eerste wandelroute door IJmuiden en omgeving. Volgens wethouder Annette Baerveldt, die zondagochtend aan de start bij het KNRM-gebouw aanwezig was, past de Vissenloop goed binnen het enkele maanden geleden vastgestelde ’DNA’ van Velsen: Rauw aan Zee.

Boem

Burgemeester Franc Weerwind gaf het startschot met een mondeling ’boem’, want het startschotpistool weigerde dienst. In toeristisch opzicht lijkt de wandeling geslaagd, want veel deelnemers kwamen van – ver - buiten de gemeente.

Onderweg hielden veel wandelaars flink de pas er in. Misschien zagen zij de bui al hangen, want tegen het middaguur begon het flink te regenen en dat slechte weer hield de hele dag aan. De feestelijke middag bij het hoofdkwartier van de KNRM, waar onder meer zeemanskoren en zangeres Kelly Cossee optraden, viel daardoor een beetje in het water.

De Vissenloop moet een terugkerend evenement worden. ,,We zijn behoorlijk gelukkig met wat we hebben neergezet’’, aldus Van Dam. De tweede editie moet op 22 mei 2016 plaats vinden.

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws