Column Joost Prinsen: Namen noemen

Column Joost Prinsen: Namen noemen
© Archief
Joost Prinsen.

Een sof, die eerste sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Negenentwintig sollicitanten en kennelijk voldoet er niet één, want de vertrouwenscommissie heeft om een nieuwe termijn verzocht. Die loopt trouwens over drie dagen af, dus haast u.

Wie zitten er in die sneue eerste ronde? Er is een indeling bekend en op grond daarvan zoek ik namen. Negenentwintig sollicitanten dus, slechts vier met bestuurlijke ervaring, achttien met banen buiten het bestuurlijke en zeven loslopende figuren.

Eerst die vier met ervaring, ik vermijd de usual suspects en beperk me tot de vier linkse partijen.

D’66: Han Polman. Is commissaris van de Koning in Zeeland. Was burgemeester en is ereburger van Bergen op Zoom. Daarnaast voorzitter van van alles en nog wat, onder meer de Raad voor openbaar bestuur.

SP: Emile Roemer. Wethouder geweest en sinds kort waarnemend burgemeester in Heerlen. Bevalt hem uitstekend dus misschien zoekt hij nu een vaste baan.

GroenLinks: Rik Grashoff. Was voorzitter van de partij, was wethouder in Delft (portefeuille binnenstadsbeleid!) en Rotterdam. Momenteel Kamerlid.

PvdA: Hans Spekman. Was wethouder in Utrecht, was Kamerlid en partijvoorzitter. Hij is de PvdA’er die het meest aan Jan Schaeffer doet denken, wat in Amsterdam nooit kwaad kan natuurlijk.

Maar één gewezen burgemeester dus. Niet zo raar, na de oorlog is in Amsterdam nooit iemand benoemd die al eerder burgemeester was. Dat verklaart misschien waarom huidige burgemeesters niet of nauwelijks solliciteerden.

Dan die zeventien mensen met banen elders. Natte vingerwerk natuurlijk. Een paar vingers in de lucht:

Marcel Levi (PvdA). Internist, bestuursvoorzitter AMC geweest. Momenteel bestuursvoorzitter van een trits academische ziekenhuizen in Londen. Heeft politieke ambities.

Madeleine van Toorenburg (CDA). Jurist, een van de langst zittende Tweede Kamerleden, vice-fractievoorzitter en lid van het presidium. Dong eerder naar het lijstrekkerschap CDA en het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

Bernard Welten. Oud korpschef van de gemeente Amsterdam. Lid van een aantal adviesraden en besturen.

Corien Wortmann-Kool (CDA). Bestuursvoorzitter ABP. Was jarenlang lid Europees Parlement. Commissaris bij Aegon en lid van een aantal (advies)raden.

Gelieve mijn lijst aan te vullen met namen van uw keuze, van Henk Kamp tot Nebahat Albayrak.

Echt leuk wordt het bij de groep van zeven waarvan bij Johan Remkes, cvdK in Noord Holland ’geen functie bekend is’. Bizar. Drie namen kan ik bedenken: Ton-Hogerop-Elias (VVD), mocht niet terug in de Kamer van zijn partij. Wim Pijbes, op den dool sinds hij het Rijksmuseum eraan gegeven heeft. En Fred Teeven (VVD), buschauffeur, wat misschien niet als een functie wordt aangemerkt. Ik gun het Fred wel. A small step for mankind, but a giant leap for a busdriver!

Nu ik mijn lijstje namen nog eens overlees, krijg ik toch begrip voor die tweede sollicitatieronde.

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws