Commentaar: Lili en Howick

Commentaar: Lili en Howick
© ANP
Een interview met Lili en Howick, zondag op het NOS Journaal.

Terwijl Lili en Howick zo’n beetje in het vliegtuig op weg naar hun ’thuisland’ hadden moeten zitten, ging een staatssecretaris - en met hem een heel beleid - alsnog door de knieën.

Hoe zou dat nou precies zijn gegaan in het hoofd van Mark Harbers? Was hij na een doorwaakte nacht in zijn jongensbedje vol gitzwarte visioenen van twee ontheemde kinderen met een gemoed vol medeleven opgestaan? Om vervolgens resoluut met zijn discretionaire bevoegdheid het ferme ’soms moeten we hard zijn’ van zijn baas Rutte boterzacht te maken?

Het zwakke knieën-besluit werd breed met gejuich - wat een contrast - ontvangen. Alsof een heel land op dat moment zijn menselijkheid terugvond. Afgedwongen door een volk dat zich morrend verenigde op sociale media.

De emo-cultuur die bol staat van hypocrisie - immers net zo gemakkelijk klinkt de roep om harde handen en dichte grenzen - won het van de regels en de rechtspraak. En dat zal gevolgen hebben. Want ook de andere ’Lili’s en Howicks’ zullen nu hun vinger opsteken. En terecht, zo gaat dat met precedenten.

Geen bewindsman zal zich nog kunnen verweren met ’regels zijn nu eenmaal regels’. Waardoor twee kinderen nu weliswaar gelukkig opgelucht hun toekomst tegemoet kunnen, maar de rechtsstaat zelf ondertussen de grote verliezer is geworden van ernstig falend asielbeleid waarin procedures eindeloos kunnen worden gerekt.

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws