Lopen voor Xena Huizinga

Lopen voor Xena Huizinga

Als kleuter van amper vier jaar dansten ze al samen bij Lydia’s Dance Center in Haarlem. Maar tot ontsteltenis van haar dansvriendinnen moest een jaar of acht later de 12-jarige Xena Huizinga noodgedwongen pas op de plaats maken. De Velserbroekse kreeg medio november vorig jaar te horen dat ze lijdt aan leukemie.

Haar dansvriendinnen gaan zondag voor haar lopen. Ze hopen op de vierde Runner’s World Zandvoort Circuit Run zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Xena. En ook hun moeders stappen in de loopschoenen. Xena Huizinga heeft namelijk de wens te kennen gegeven met ouders en zus naar Amerika te willen, zodra ze gezond is verklaard.

Hoewel ze sinds november de ene chemokuur na de andere heeft gehad en ook ziekenhuis in, ziekenhuis uit is geweest, heeft Xena zich op internet laten kennen als een stoere meid die vóór alles een toekomst voor zichzelf ziet. Op de website www.labradortalk.nl is onder het kopje ’Xena vecht terug’ te volgen met hoeveel wilskracht ze zich door alle behandelingen tegen haar ziekte heen slaat. ,,De Circuit Run wordt door ons aangegrepen voor de doelstelling om Xena’s wensenpot zo veel mogelijk met euro’s te vullen’’, zegt Karin Terhorst.

Ze is de moeder van Isabel, die bevriend is met Xena. En zo is haar oudste dochter vriendin van Xena’s zus. En op haar beurt is Karin, leerkracht op basisschool De Klipper in IJmuiden-Zeewijk, vriendin van Xena’s moeder. ,,Ja, er lopen in Velserbroek nogal wat lijntjes naar elkaar. Een paar vriendinnen van Xena lopen mee in de scholenloop. En een paar moeders doen mee aan de lady’s run.’’

Sommige ouders die een bedrijf hebben, sponsoren de wedstrijdshirts van de balletmeiden, die winnen zondag veel minder belangrijk vinden dan deelnemen aan de run om Xena’s hartenwens te vervullen.

Xena lag gisteren nog in het VU Ziekenhuis in Amsterdam. Maar Karin Terhorst hoopt namens al wie met haar meeleven dat ze zondag aanwezig kan zijn op het circuit van Zandvoort. ,,Dan kan ze zien hoe haar balletvriendinnen zich voor haar inzetten. En dat zal haar veel plezier doen.’’

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws