Roep om dijk in zee als extra kust

Roep om dijk in zee als extra kust
© Illustratie Springtij
Het idee van Wouter van Dieren voor eilanden als een dijk voor de Hollandse kust, van Den Helder tot Walcheren.

Een groeiend aantal deskundigen pleit voor een dijk in zee voor de Noordzeekust. De aanleg moet steeds terugkerende zandsuppleties grotendeels overbodig maken.

Het veilig houden van de kust kost nu al jaarlijks 55 miljoen euro. Dat bedrag blijft stijgen door extra rijzing van de zeespiegel.

Rijkswaterstaat versterkt de kust elk jaar met twaalf miljoen kuub zand. Dat is acht keer een volle Rotterdamse Kuip. Het dubbele is nodig als het water 85 centimeter per eeuw stijgt. Rijkswaterstaat noemt dat ’een snelle rijzing die niet ondenkbaar is’. De zeespiegel stijgt nu twee millimeter per jaar.

Zinloos

Op veel plaatsen moet de kust eens in de vier of vijf jaar met zand worden versterkt. De kracht van wind en water maakt voortdurende aanvulling noodzakelijk. „Suppleren is water naar de zee dragen. Zinloos om daar mee door te gaan”, stelt milieuactivist Wouter van Dieren uit Waterland.

Hij heeft zijn idee voor vijf langgerekte eilanden als een zeedijk tussen Den Helder en Walcheren uitgewerkt. Van Dieren is lid van de Club van Rome en oprichter van discussieorganisatie Springtij.

Bijval

Hij krijgt bijval van deskundigen als onderzoeker Hans Middendorp (vicevoorzitter Algemene Waterschapspartij) en Wil Borm (zelfstandig adviseur waterbeheer). Ingenieur Rob van den Haak maakt zich al langer sterk voor een dijk in zee. Zijn plan wees Rijkswaterstaat in 2012 af.

Rijkswaterstaat wil nu een zeedijk opnieuw beoordelen. „Het idee wordt betrokken bij het opstellen in 2020 van een nieuw kustbeleid”, zegt Joris Schouten. Deze week is er opnieuw veel zand weggespoeld. Van het 350 meter brede strand tussen Petten en Camperduin is na twee jaar weinig meer over.

Lees verder: Noordzeekust is zandslurper van jewelste. Hoe lang kan dat doorgaan?

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws