Velsen uitgelicht

Uitgelicht

Velsen uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
14 dec. 2017

’Voorkom confrontatie met inbreker’

nieuwleestijd 1 min

’Voorkom confrontatie met inbreker’

1 min leestijd

Velsenaren die met een woninginbreker te maken krijgen, moeten altijd pogen een confrontatie met die ongewenste bezoeker uit de weg te gaan. Dat bepleit voorzitter Coen Staal van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Inbrekers komen liever niet oog in oog te staan met bewoners, zegt Staal. Als zij voelen dat z e in het nauw komen en niet meer op tijd kunnen vluchten, zullen ze op verschillende manieren reageren. Een plotselinge confrontatie kan dan uitlopen op geweld. ,,Dat moet je echt altijd proberen te voorkomen’’, aldus Staal.

Woninginbrekers probeerden de afgelopen drie maanden in totaal 41 keer hun slag te slaan in Velsen, blijkt uit misdaadcijfers van de politie. Bij veertien van deze incidenten sloegen de daders voortijdig op de vlucht, bijvoorbeeld omdat zij door bewoners werden overlopen of omdat deuren en ramen te goed op slot bleken te zitten.

Inwoners van IJmuiden en Velserbroek werden het vaakst slachtoffer van een woninginbraak(poging). Vanuit beide plaatsen kwamen twaalf aangiften binnen. In Santpoort-Noord werd zeven keer alarm geslagen om inbrekers, in Velsen-Noord vijf keer, in Santpoort-Zuid vier keer en in Driehuis een keer. Inwoners van Velsen-Zuid hoefden de afgelopen drie maanden geen inbraakleed te verwerken.

,,Direct 112 bellen’’, adviseert politiewoordvoerder José van Dijk Velsenaren die ’s nachts of overdag een woninginbreker betrappen. De kans dat daders kunnen worden opgepakt en berecht, wordt volgens Van Dijk groter wanneer agenten meteen op een melding af kunnen gaan.

De Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onderzocht hoe potentiële inbraakslachtoffers bij onraad reageren. Bij de peiling zou ongeveer de helft van de ondervraagden hebben laten weten een confrontatie met de inbreker uit de weg te gaan. Deze mensen draaien inderdaad het alarmnummer 112 en blijven bij een nachtelijk incident in bed liggen luisteren. Anderen kiezen ervoor veel lawaai te maken en het licht aan te doen, in de hoop dat de inbreker het hazenpad kiest. Projectleider woninginbraken Sybren van der Velden van de landelijke politie vindt een combinatie van die twee aanpakken het meest effectief. Ook Van der Velden waarschuwt bewoners niet de confrontatie te zoeken. ,,Ook niet met een verdedigingsmiddel, zoals een knuppel. Hoezeer dat ook tegen het rechtvaardigheidsgevoel indruist. Die knuppel kan namelijk ook tegen je worden gebruikt.’’

13 dec. 2017

Zestig jaar samen na spelen in de sneeuw

nieuwleestijd 2 min

Zestig jaar samen na spelen in de sneeuw

2 min leestijd

In 1957 gaven tientallen Velsense bruidsparen elkaar het jawoord. Precies 31 koppels daarvan vierden woensdagochtend hun diamanten huwelijk, onder genot van gebak, koffie en elkaar.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Bij entree van restaurant Villa Westend in Velserbroek, wordt van ieder gelukkig stel een foto gemaakt. Burgemeester Frank Dales benoemt, na de fotosessie, een aantal hoogtepunten uit 1957: ,,Het jaar waarin de Velsertunnel voor het eerst open ging en de AOW werd ingevoerd.” Een tienjarige Johan Cruijff werd in dat jaar voor het eerst lid van Ajax.

Overbodig

IJmuidenaar Wouter Kalis (81) vindt deze speciale bijeenkomst ’overbodig’. Zestig jaar bij elkaar zijn, dat kost helemaal geen moeite. ,,Maar mijn ’meissie’ wilde hier graag heen”, glimlacht hij. Een goed huwelijk houd je in stand door te onderhandelen. Kalis en zijn vrouw Ria Barends (81) hebben elkaar in Haarlem leren kennen. Barends: ,,Ik was in de winkel van mijn vader en daar kocht mijn man een platenspeler. Ik had toen wel al verkering”, biecht ze op.

Maar daar had haar man geen boodschap aan. Hij sprak haar aan en zo sloeg de vonk over. ,,Ik won haar destijds van al die soldaten. Ja, je moet een bepaalde uitstraling hebben”, lacht hij zelfverzekerd. ,,Maar er moet ook een bepaalde klik zijn. En die is er nog steeds”, meent hij.

Wangkusje

Bij Gerrit Broek (84) en zijn vrouw Klazina (80) klinkt het huwelijk als een feest. ,,Het is tot op de dag van vandaag nog geweldig”, zegt Gerrit stralend. Tussendoor maken ze wat grapjes die alleen zíj begrijpen. Het valt op dat ze heel veel met elkaar samen lachen, alsof ze elkaar nog maar net hebben ontmoet. ,,Vroeger was hij mijn buurjongetje in IJmuiden. We deden toen een sneeuwballengevecht met anderen uit de buurt”, vertelt Klazina, terugkijkend op hun verleden. ,,Die dag gaf ze mij een kus op mijn wang”, voegt haar man toe, terwijl hij naar zijn linkerwang wijst. ,,Maar meer mag ik niet vertellen!”, lacht hij. Zijn vrouw vat het samen: ,,Daarna zat hij achter mij aan.”

Het tweetal vindt het belangrijk om deze dag stil te staan bij hun zestigjarige verbintenis. Klazina bestelt een wit wijntje en Gerrit een ’biertje met twee vingers schuim’. Daarmee proosten ze op een heel speciale dag.

13 dec. 2017

Terras Beach Inn mag naar voren

nieuwleestijd 2 min

Terras Beach Inn mag naar voren

2 min leestijd

Strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden aan Zee mag het terras naar voren verplaatsen zodat het op dezelfde rooilijn komt te liggen als het naastgelegen Hightide. Daarmee hoopt gemeente Velsen een einde te maken aan de irritatie over het ontnomen zicht op het strand vanaf Beach Inn door de ligging van Hightide.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Of dat gaat gebeuren is maar de vraag, want Peter de Bie, eigenaar van Beach Inn, zegt bedroefd te zijn over de voorgestelde oplossing die bovendien ook nog eens vooruitloopt op de uitspraak van de rechter.

De rechter moet nog uitspraak doen over de door Velsen verleende vergunning aan wind- en watersportcentrum Hightide. Toch draagt de gemeente nu al oplossingen aan onder de naam ’notitie Kennemerstrand 800 en 802’ zodat beide ondernemers ’weten waar ze aan toe zijn’.

,,Vanwege de voorgeschiedenis verwacht het college niet dat iedereen volledig tevreden zal zijn met de genoemde oplossingen en worden rechtszaken niet uitgesloten”, zo wordt een slag om de arm gehouden. Over en weer zijn namelijk vele handhavingsverzoeken gedaan waarbij bij alle twee de paviljoens bouwonderdelen in strijd zijn met de omgevingsvergunning.

Rooilijn

Velsen wil voor allebei de huidige situatie legaliseren. Omdat Beach Inn vanwege de eisen van Rijkswaterstaat over enkele jaren moet verbouwen, ziet Velsen dit als een goed moment om het uitzichtprobleem op te lossen.

Beach Inn kan haar vrije zicht terug krijgen door naar dezelfde rooilijn als Hightide te verhuizen. Wil Beach Inn dit niet, dan stelt de gemeente voor dat Hightide de rooilijn naar achter verplaatst als de vergunning afloopt. En dat is over acht jaar.

,,Ik ben bedroefd dat dit door het college als een voldongen feit wordt gepresenteerd”, reageert De Bie. ,,Ik vind het vreemd dat er vooruitgelopen wordt op de uitspraak van de rechter die waarschijnlijk eind dit jaar komt. De gemeente wil wat zij in mijn ogen fout heeft neergezet pas over acht jaar herstellen. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Welke stappen De Bie nu gaat ondernemen, laat hij afhangen van de uitspraak van de rechter.

Ivo Kemper, eigenaar van Hightide, is daarentegen tevreden over de voorgestelde oplossing. ,,Ik voel me door de gemeente gehoord en gesteund en kan de toekomst weer positief tegemoet zien. Natuurlijk zijn we niet met honderd procent van het plan blij, maar over het algemeen ben ik tevreden met deze uitkomst.”

Parkeerplaatsen

De gemeente komt ook met een antwoord op de wens van de ondernemers voor parkeerplekken voor de werknemers. Beide eigenaren kunnen nu drie vergunningen aanvragen voor parkeerplekken op het parkeerterrein aan de Heerenduinweg zodat personeel niet meer hoeft te parkeren in Zee- en Duinwijk.

Het verzoek om strandbedjes niet meer elke dag te hoeven opruimen, wordt echter niet gehonoreerd omdat de grond waarop de bedjes staan niet gehuurd wordt. Een punt dat de gemeente aandraagt, is dat de slagboom bovenaan het toegangspad richting strand bij feesten en partijen niet opengezet mag worden.

12 dec. 2017

Baan statushouder beloont werkgever

nieuwleestijd 1 min

Baan statushouder beloont werkgever

1 min leestijd

Werkgevers die statushouders aannemen kunnen daar vanaf 2018 subsidie voor krijgen. Hiermee hoopt Velsen werkgevers te stimuleren om (meer) statushouders in dienst te nemen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Omdat de nieuwkomers vaak nog moeten wennen aan de nieuwe werkcultuur, het arbeidsritme en de (vak)taal worden werkgevers volgend jaar tegemoet gekomen in de mogelijke onkosten die ontstaan wanneer een statushouder wordt aangenomen.

Statushouders willen heel graag in Velsen aan de slag, zo werd onlangs nog duidelijk gemaakt tijdens de raadsessie die volledig gewijd was aan de integratie van de nieuwe Velsenaren.

Grootste moeilijkheid daarbij is dat de nieuwkomers de Nederlandse taal in het begin nog niet goed genoeg beheersen.

En dit schrikt werkgevers af. Die drempel hoopt Velsen nu weg te nemen door voor komend jaar een financiële vergoeding in het leven te roepen, een zogeheten ’stimuleringspremie’.

Hoe langer het dienstverband waarvoor de werkgever de statushouder aanneemt, des te hoger de vergoeding.

Mag een statushouder bijvoorbeeld ergens drie maanden komen proefwerken, dan kan een werkgever daar maximaal vijfhonderd euro voor aanvragen. Wordt iemand een een jaar of langer aangenomen, dan is dat bedrag maximaal vijfduizend euro.

Elk kwartaal heeft de gemeente een budget van 85.000 euro beschikbaar voor werkgevers die van deze kostencompensatie gebruik willen maken. Dat werken een belangrijke wisselwerking op iemands welbevinden en gezondheid heeft, maakte een deskundige van het kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders eerder duidelijk.

,,Het werken aan een toekomst is het belangrijkst om je gezond te voelen. Op het moment dat mensen niet in staat zijn om volledig te werken, moeten we ze niet helemaal aan de kant zetten. Blijf aan de gang”, stelt ze.

,,De praktijk laat namelijk zien dat bij mensen die de hele dag thuis zitten de problemen torenhoog oplopen. Het dag- en nachtritme raakt verstoord, mensen stoppen met eten of eten juist te veel. Overlast en gebruik van middelen neemt toe enzovoorts. Neem de Eritrese jongeren, ze willen allemaal werken en brood op de plank. Statushouders hebben dezelfde wensen als u en ik: een fijn leven en het hebben van een toekomst.”

11 dec. 2017

VVD: ’Ik mis ambities voor het IJmuiderstrand’

nieuwleestijd 1 min

VVD: ’Ik mis ambities voor het IJmuiderstrand’

1 min leestijd

,,Ik mis al onze ambities met het strand”, becommentarieert Jeroen Verwoort, fractievoorzitter VVD Velsen, het plan voor de recreatieve bebouwing langs de kust dat ook wel ’Toekomstperspectief Kust’ (TPK) wordt genoemd. Wethouder Ronald Vennik moet toegeven: ,,Er zit veel vocabulaire van de provincie in dit plan, maar we hopen het dusdanig aangepast te krijgen dat de raad zich er in kan vinden.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Alleen de maritieme visie vind ik te eenzijdig voor een uniek stukje Nederland, we hebben het breedste zandstrand van het land”, benadrukt Verwoort in zijn oordeel over het plan.

,,Hebben we de ambitie om er een doe-strand van te maken en een trekpleister, dan mag dit er wel uit naar voren komen. Ik mis het toekomstbeeld. We doen onszelf tekort. IJmuiden is net als Velsen-Noord een van de verborgen parels aan de Nederlandse kust, dat verdient wel een wervender stukje.”

Wethouder Vennik laat weten dat het hem vooral gegaan is of de bestemmingsplannen van Velsen in voldoende mate terugkomen in het provinciale stuk. ,,Dat is goed gelukt”, concludeert hij.

Hij wijst erop dat het nu specifiek om het gebied tussen branding en duinrand gaat. ,,Daardoor zijn een aantal zaken nu niet zo relevant en zijn het allemaal doorkijkjes van de provincie. Daar nemen wij als college ook kennis van.”

Meerdere raadsleden vragen zich namelijk af wat de toegekende kleuren aan de verschillende kustzones voor de natuurwaardes betekenen. Hierbij blijken de kleuren vooral de bebouwing te moeten duiden.

,,Dan concludeer ik dat het taalgebruik is waar we ons niet helemaal in herkennen. Dan zitten er nogal wat hiaten met wat er op papier is gezet en hoe we ermee denken om te gaan, dat vind ik zorgelijk”, betreurt steunfractielid PvdA Ben Hendriks.

Vennik reageert daarop dat het relevanter is dat ’de kleuren aansluiten bij onze bestemmingsplannen dan bij de proza die er soms achter ligt’. De wethouder zal alle inbreng van de raad mee naar de provincie nemen.

11 dec. 2017

Ontuchtige IJmuidenaar hoeft niet meer de cel in

nieuwleestijd 1 min

Ontuchtige IJmuidenaar hoeft niet meer de cel in

1 min leestijd

Een 33-jarige IJmuidenaar is voor ontucht met zijn minderjarige nichtje tot een gevangenisstraf veroordeeld, maar hij komt niet meer achter slot en grendel te zitten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De rechtbank in Haarlem heeft hem maandag 367 dagen cel opgelegd, waarvan 365 dagen voorwaardelijk. De IJmuidenaar heeft al vastgezeten en draait daarom niet meer de cel in.

Hij heeft bekend in een periode van ruim een jaar meermaals ontucht met zijn nichtje te hebben gepleegd. Het meisje was acht jaar toen de IJmuidenaar voor het eerst aan haar zat. Dat gebeurde op een camping.

De man ging in de loop van de tijd ook in de fout in de woning waar het meisje verbleef en in zijn eigen woning.

De zaak kwam aan het licht doordat de oma van het meisje het kind betrapte op ontuchtige handelingen met haar broer. De grootmoeder vroeg het kind om uitleg, waarna het meisje het verhaal over haar oom vertelde.

De rechtbank heeft de IJmuidenaar ook een taakstraf van honderd uur opgelegd. De rechters rekenen het de man zwaar aan dat hij het vertrouwen van het meisje ernstig beschadigde. De psychische gevolgen voor (jonge) ontuchtslachtoffers zijn vaak groot, aldus de magistraten.

Bij het vonnis hebben zij er wel rekening mee gehouden dat de man niet eerder is veroordeeld. Hij heeft de ontucht dus toegegeven en zocht ook hulp. Deskundigen stellen dat de man door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar was.

De IJmuidenaar kreeg wel een proeftijd van vijf jaar opgelegd. Ook moet hij onder meer lustremmende medicijnen gebruiken.

10 dec. 2017

Kerstmarkt met ook nog ’ns echte sneeuw

nieuwleestijd 2 min

Kerstmarkt met ook nog ’ns echte sneeuw

2 min leestijd

Je hoort hem al van ver aankomen: de kerstman. „Hohoho, merry Christmas everyone!”, klinkt het door de Hoofdstraat in Santpoort-Noord. Een jongetje wijst naar de dikke man in het rode pak: „Mag ik met de kerstman op de foto, pap?”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat mag. Even later komt er ook nog een levende kerstboom bij staan en wordt het mannetje gekiekt.

De kerstmarkt in Santpoort-Noord is een jaarlijkse happening. Ondanks dat het weer niet meewerkte, er viel urenlang natte sneeuw, trok de markt zondag honderden bezoekers.

Kersttreintje

Op het pleintje voor Primeurshop Bol genieten mensen van kerstmuziek terwijl ze een praatje maken met elkaar. In de hoek vertrekt om de zoveel tijd een kersttreintje waar je voor een euro een ritje door de Hoofdstraat heen en weer kunt maken.

Frouke van der Heijde van ’No lemons, please’ verkoopt kersstukjes die mensen zelf mogen maken. Hoe de verkoop gaat? ,,Mwoah, het valt wat tegen. Het is eigenlijk te koud om hier op je gemak een krans in elkaar te knutselen. Maar we vertellen ook dat we woensdag in de winkel weer een workshop hebben.”

Het is vanwege de voortdurende natte sneeuw best glibberig. Gelukkig is er een man die heen en weer loopt met strooizout. Halverwege de Hoofdstraat staat Esther van der Veur bij een statafel met een glas warme glühwein. „Ik hoef toch niet meer te rijden”, zegt ze.

Wandelen

Ze vertelt dat ze uit Velserbroek is komen wandelen. „En ik was niet de enige. Er was onderweg een hele sliert van mensen die vanwege de slechte straten wandelend onderweg waren vanuit Velserbroek naar de kerstmarkt in Santpoort.”

Vriendin Ingrid Speekenbrink heeft een hele set met volle tassen naast de tafel gezet. „Allemaal kerstcadeautjes”, zegt ze. „Ik heb vrienden in Zwitserland en die stuur ik dingen die ik op deze markt heb gekocht.”

Ze vervolgt: „Deze markt is een jaarlijkse traditie. Die ondernemers hier maken er altijd wat leuks van. Het is elk jaar net weer even anders.”

Ook leuk voor de kerstliefhebber zijn de spullen die de dames van ’MM Works’ verkopen: zelfgemaakte kerstengeltjes. ’Omdat je nooit genoeg engeltjes in de je boom kunt hangen’. Ze geven ook workshops: ’Stel zelf armband samen voor bij je feestelijke outfit.’

Rendiertrui

Tegen zessen zit de markt erop. Een kraamhoudster besluit om uitverkoop te houden. Een man is blij: hij tikt een rendiertrui met een aangenaaid rood neusbolletje voor de helft op de kop. „Die trek ik aan op de bedrijfskerstborrel”, meldt hij opgewekt.

Het Santpoortse echtpaar Rob en Inga de Smit besluiten om nog naar café De Dingespoort te gaan, want daar zingt Peter van Bugnum kerstliederen. „Wij zijn hier voor het sfeertje”, zegt Inge. „Het is ons kent ons. Deze markt is altijd gezellig. Kleinschalig, maar dat is ook juist de charme.”

10 dec. 2017

Race van Den Helder naar Hoek van Holland: 130 kilometer doorbikkelen

nieuwleestijd 2 min

Race van Den Helder naar Hoek van Holland: 130 kilometer doorbikkelen

2 min leestijd

Rillend van de kou stapt deelnemer Menno van Brugge in Velsen-Noord in de cabine van reddingsboot Nh1816.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het is net boven nul en een straffe wind slaat hagelkorrels op de ruiten. Zojuist zijn hij en zijn sportmaat Rombout Breedveld gestopt met de ’West Coast Challenge 2017’.

Een fysieke uitdaging in de wereld van de ultrasporten: in teams 130 kilometer fietsen en hardlopen van Den Helder naar Hoek van Holland. Of ruim zestig kilometer vanaf IJmuiden naar Hoek van Holland.

De mannen zijn enkele uren eerder in Den Helder gestart en veroverden de koppositie in een veld van 97 deelnemers. Wat er gebeurd is?

Vloed

,,Het werd vloed bij Egmond aan Zee”, zegt Breedveld. ,,Er sloeg een golf tegen mijn fiets aan en de derailleur brak af. Ik probeerde hem te maken, maar dat lukte niet meer.”

Zijn teamgenoot Van Brugge liep ondertussen ruim een kilometer voor hem.

,,Ik keek op een gegeven moment om en zag Rombout niet meer”, zegt deze. ,,Ik belde hem en hij vertelde wat er aan de hand was. Einde verhaal dus. We hebben ons toen gemeld bij een post van de KNRM en een reddingswagen heeft ons daarna naar Velsen-Noord gebracht.”

Dat verklaart ook waarom hun GPS-zender bijna een half uur dezelfde plek op het strand bleef aangeven. KNRM-schipper Ton Haasnoot, die de verschillende teams via een app op zijn mobiele telefoon kan volgen, had zich al verbaasd afgevraagd of de koplopers ’misschien koffie aan het drinken waren.’

Hij start de motor van de reddingboot. Normaal gesproken zou hij deze twee mannen aan de overkant, bij jachthaven Seaport Marina, weer afzetten voor het vervolg van de monstertocht, maar nu vaart hij terug naar het KNRM-gebouw aan de Vissershaven. Daar wacht de warme douche.

Breedveld en Van Brugge waren niet de enige uitvallers. ,,Door de hagel, regen en schuine tegenwind in het tweede deel van IJmuiden naar Hoek van Holland was dit waarschijnlijk de zwaarste versie van de acht keer die we tot nu toe gehad hebben”, zegt Raimond Schikhof van de organisatie. ,,Van de in totaal 97 sporters hebben er 17 de finish niet gehaald.”

De 130 kilometer werd uiteindelijk gewonnen door Walter Pennekamp en Franck van Graas in bijna elf uur.

De halve afstand door Driehuizenaar Martin van Baeckel en Ricardo Scholten in iets meer dan vijf uur. Er was ook nog een sololoop. Wilse Graveland uit Velsen-Zuid wist die te winnen in veertien en een half uur.

10 dec. 2017

Kunst en cultuur voor verbinding

nieuwleestijd 2 min

Kunst en cultuur voor verbinding

2 min leestijd

Velsen kan een verandering verwachten op gebied van kunst en cultuur.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?